Koelkastdrama

Het is half april en vorig weekend had ik een, naar mijn gevoel, heavy verblijf in het ziekenhuis. Ondertussen gaat de halfuurlijkse behandeling verder. Ieder half uur druppel ik mijn oog, met druppeltjes die… in de koelkast moeten bewaard worden. Je hoort mij al komen… mijn pijn en lichtgevoeligheid is zó erg dat zelfs het lichtje in de koelkast een drama is!

En de techneuten onder ons (ik ben geen techneut, maar heb er zelf wel aan gedacht) zouden zeggen: ‘haal dan dat lichtje eruit’! Akkoord, maar je wil niet weten hoe lastig het is om in het duister te leven, ook voor mijn huisgenoten?! Er werden al verschillende lunchpakketten vergeten, sleutels verloren, glazen gebroken en meer gemorst dan ooit tevoren, omdat we ’s morgens en ’s avonds in het duister leven. Een klein lichtje in de koelkast waarin die waardevolle druppels bewaard worden, is dan ook gewoon handig, voor iedereen.

Wat is lichtgevoeligheid?

Ik probeer het al weken uitgelegd te krijgen, wat lichtgevoeligheid (ook wel fotofobie genoemd) in feite is. Het woord zegt het zelf ‘gevoelig aan licht’, maar toch blijkt dat soms moeilijk te begrijpen. Die lichtgevoeligheid an sich doet in feite ook geen pijn (bij mij toch niet altijd). Je kan het licht gewoon niet verdragen. De intensiteit en eventuele pijn ervan is bovendien sterk afhankelijk van persoon tot persoon .

Aangezien in mijn geval het hoornvlies beschadigd is, én ik pupilvergrotende druppels krijg, is de hoeveelheid licht niet goed onder controle te houden door het oog. Fotofobie is een symptoom en geen aandoening op zich. Naast Acanthamoeba bestaan er trouwens nog oogaandoeningen die die lichtgevoeligheid creëren.

Enkele weetjes die ik ontdekte de voorbije weken:

  • Zonlicht is een immens fel licht, veel feller dan kunstlicht. Ik sta versteld wat voor een fel licht onze ogen kunnen verdragen. Voor mij is zonlicht al weken een hel. Ik kan het niet verdragen. Op goede dagen is (een beetje) kunstlicht een optie, maar zonlicht is altijd een NO GO.
  • Gevoelig zijn aan licht is voor iedereen anders. Ook mensen zonder een oogprobleem kunnen zelfs een bepaald niveau van lichtgevoeligheid hebben. Zet jij bij de minste zonnestraal ook je zonnebril al op?
  • Lichtgevoeligheid slaat vaak op de 2 ogen, zelfs al heb je een probleem op slechts 1 van je ogen. Heel gek, maar waar!
  • Binnen een zonnebril dragen (in duistere kamers) is vragen om problemen (probeer het maar eens uit 😉 ), maar op dit moment is er geen andere optie.

Gelukkig krijg ik thuis erg veel hulp en hoef ik niet alles zelf te doen en kan ik ver weg blijven van o.a. die koelkast. Maar tijdens de donkere avonden, waarop ik mijn dark room kan verlaten, waag ik er me soms toch aan, aan die koelkast. Al is het om nog een restje chocolademousse te vinden. 😉

Eén opmerking over 'Koelkastdrama'

  1. Wauw Els, we staan er inderdaad niet bij stil hoeveel licht we kunnen verdragen en wat een zee aan tijd een dag biedt als je je nergens zorgen om hoeft te maken. Je blogs lezen als een thriller maar ik voel ook je kracht en positiviteit in je woorden. Ik volg je blog en hoop van harte dat je het beest klein krijgt! Veel liefs, Jessie

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: