Als het nog erger kan, is het nog niet erg genoeg

Deze tekst wilde ik jullie niet onthouden.

Voor het geval je niveau van (zelf)relativering wat laag zit 😉

Van slecht naar erger naar goed

Er is een oud chinees verhaal over een boer die met zijn ouders, vrouw en kinderen in één benauwde ruimte woont en daar helemaal gek van wordt. Hij zoekt zijn heil bij een zenmeester, die hem aanraadt om een week lang alle dieren mee in de ruimte te nemen. Daarna mag hij terugkomen. De ellende is verschrikkelijk, en een week later is de boer de wanhoop nabij. De zenmeester vertelt hem om de dieren weer buiten te laten. Een week later komt de boer stralend terug: volgens hem is het huis nu een paradijsje.

Het enige wat de zenmeester uit het verhaal heeft gedaan, is de situatie zoveel verergeren dat de beginsituatie van de boer opeens veel aantrekkelijker leek.

Of om het met de woorden van één van mijn beste vriendinnen te zeggen: ‘Het kan altijd nog erger’. Die zelfrelativering helpt mij ook door dit Acanthamoeba-proces. Ook dit zou nog veel erger kunnen zijn. En als mens die beweging naar zelfrelativering kunnen maken, betekent (vind ik) heel wat meerwaarde in je leven als je eens een lastige periode hebt.

De tekst komt uit De Coachingskalender (c) van Boom uitgevers Amsterdam en Francine ten Hoedt, een bron van inspiratie voor mij. Ik kreeg de kalender als geschenk van Ilse, mijn coach in mooie en lastige dagen.

2 gedachten over “Als het nog erger kan, is het nog niet erg genoeg

  1. En ja Els, om het met jouw woorden te zeggen …
    “De ervaring met Acanthamoeba Keratitis, meer dan alleen een ernstige oogaandoening”.

    Like

  2. Dag Els, inderdaad, het kan altijd erger maar jouw pijn is wat jij door moet. Jij wordt ermee geconfronteerd. K heb die opmerkingen ook gekregen, tot ik antwoordde : wil je ruilen dan? En toen bleef het stil. Hou moed ! Met de steun van jouw geliefden dichtbij en wat verder : je bent een sterke vrouw. 😍😍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: