Meer over Acanthamoeba Keratitis

Wat is het?

Acanthamoeba Keratitis, is een ernstige hoornvliesontsteking, veroorzaakt door de Acanthamoeba, een parasiet die leeft in water.

Die parasiet is voor ons als mens niet levensbedreigend, ook niet overdraagbaar. Enkel op ons hoornvlies kan die erg veel schade aanrichten: schade aan het hoornvlies met mogelijks blindheid tot gevolg, soms zelfs verlies van het oog.

Acanthamoeba Keratitis komt relatief weinig voor, hoewel het aantal gevallen wel ieder jaar toeneemt. (Allicht te wijten aan het feit dat meer mensen contactlenzen dragen.)

Hoe kan je het krijgen?

Iedereen kan Acanthamoeba Keratitis oplopen. Het is wel zo, dat vooral lenzendragers meer risico lopen. Zij hebben immers constant minuscule beschadigingen op hun hoornvlies, en dat zijn ideale plaatsen waarin de amoebe zich graag nestelt.

De parasiet waar het hier om gaat leeft in water. Je kan dus best bij het zwemmen een zwembril dragen. Mensen met contactlenzen kunnen de parasiet ook oplopen als ze hun lenzen inhouden bij douchen, in bad gaan, naar de sauna gaan, zwemmen, slapen. Droog ook goed je handen voordat je lenzen inbrengt of verwijdert!

Symptomen

Er is uiteraard heel wat info te vinden op het internet, maar ik geef je graag de symptomen mee zoals ik ze ervaren heb.

  • Tranend oog
  • Rood & geïrriteerd oog
  • Hevige pijnen (alsof er iets in je oog zit, maar ook uitstralingspijn naar wang/slaap/hoofd)
  • Wazig zicht
  • Overgevoeligheid voor licht

Diagnose

Hoewel er al verschillende jaren onderzoek wordt gedaan naar Acanthamoeba, is de diagnose en de behandeling ervan niet altijd zo evident. Bij mij duurde het 6 weken voor de diagnose gesteld werd, en zelfs toen werd na heel wat onderzoeken vooral afgegaan op hun ervaring met Acanthamoeba om ervan uit te gaan dat dit het zou zijn.

Het opsporen van de parasiet is immers niet makkelijk, aangezien (dit vertelde ik al in een eerdere blog) de parasiet de ziektebeelden van andere aandoeningen nabootst. Bovendien zijn de resultaten van een scan of een kweek in het labo (van weefsel dat van je oog wordt geschraapt) niet altijd 100% sluitend.

Behandeling

De behandeling kan verschillend zijn afhankelijk van je arts. Internationaal wordt er wel een bepaalde standaard als basisbehandeling gehanteerd waarbij er een intensieve druppeltherapie wordt gestart van zodra de diagnose van Acanthamoeba gesteld wordt.

De druppeltherapie wordt in eerste fase zeer intensief toegepast. Concreet wil dat zeggen dat je oog gedurende verschillende dagen per uur, of zelfs half uur gedruppeld wordt (dag en nacht). De druppelcocktail die je krijgt, hangt af van je arts, je immuunsysteem en de schade die je oog al dan niet al opgelopen heeft. Naast de druppeltherapie wordt er zo goed als altijd zeer sterke pijnstilling voorgeschreven.

De parasiet zelf komt voor in 2 verschillende vormen, wat de behandeling niet vereenvoudigd:

  • De actieve vorm – kan bestreden worden met een druppelbehandeling
  • De cyste-vorm – deze vorm houdt in dat de parasiet zich in een ‘slaaptoestand’ bevindt. Dat houdt in dat de amoebe zich beschermt en dus niet reageert op welke behandeling dan ook. Het is pas van zodra deze weer actief worden, dat ze te bestrijden zijn. De behandeling dient dus zo lang als mogelijk te worden aangehouden om zeker te zijn dat ook deze tweede vorm uitgeroeid kan worden.

Afhankelijk van de toestand van je hoornvlies én van je arts, zal er ook sprake zijn van een hoornvliestransplantatie. Bij mij is dit ter sprake gebracht, maar voorlopig nog niet nodig. Gezien mogelijke complicaties bij een transplantatie, ben ik daar op dit moment ook blij om. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het in sommige gevallen de enige uitweg is.

Ik heb een erg goed contact met mijn arts, dat maakt dat alles bespreekbaar is. Dat is een grote hulp, en wens ik iedereen toe als je in deze situatie zou terecht komen (of zitten).

Meer info

Je kan al heel wat info over Acanthamoeba vinden op het internet. Weet wel dat het niet bij iedereen even ernstig voorkomt en dat iedere situatie uniek is. Laat je dus niet bang maken, maar omring je vooral met de juiste (positief ingestelde) mensen.

Ik vond nuttige info op https://oogfonds.nl/oogklachten/acanthamoeba-keratitis/.

En ondertussen had ik ook contact met Juliette – een AK Warrior (Acanthamoeba Keratitis strijder) zoals ze zichzelf noemt. Ze is beheerder van de website https://acanthamoebakeratitis.info/ .

Bekijk haar filmpje hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: