Precious

Onze kostbare ogen

Onze ogen zijn heel erg kostbaar. 80% van alle informatie en indrukken rondom ons, bereikt ons via onze ogen (bron: MagUZA). Slechtziend zijn met 1 of beide ogen heeft dus een grote impact op ons leven.

Als je met mij op dit moment het spelletje ‘hoeveel vingers steek ik in de lucht?’ speelt, kan ik die op 1 meter afstand zien, verder niet meer.

Verschillende mensen reageren dan al wel eens met ‘maar je hebt toch nog je ander oog dat goed is’. Inderdaad 🙂 Maar die kostbare ogen, werken wel een beetje als een eeneiïge tweeling heb ik de indruk: de ene voelt wat de andere voelt 🙂

Onze levensbelangrijke ogen

De professor die me opvolgt zegt regelmatig dat het lijkt alsof we elkaar al erg lang kennen. ‘Perceptie is alles’ zeg ik vaak 🙂 Zo lang kennen we elkaar nog niet, maar als je elkaar 3 keer of vaker per week ziet gedurende verschillende weken, dan begin je toch een band op te bouwen. Want naast de standaard onderzoeken en besprekingen over het ziekteverloop van mijn oog, deelt ze heel erg graag haar kennis, ook met leken zoals ik. Ze vertelde me waarom we zoveel pijn ervaren als onze ogen beschadigd raken. De natuur bepaalde ooit, ergens op een bepaald punt in de evolutie, dat onze ogen 1 van de belangrijkste organen zijn om te overleven. Moeder Natuur vond zelfs dat 1 oog niet voldoende was, maar dat wel degelijk de 2 ogen heel erg belangrijk zijn. Daarom zijn onze ogen heel erg bezenuwd. En die zenuwuiteinden die komen onbeschermd te liggen op het moment dat ons hoornvlies beschadigd is.

Heb je ooit de ervaring gehad bij de tandarts dat je zenuw geraakt werd? Wel, dat is de pijn die je je mag voorstellen bij Acanthamoeba. In je oog dan wel, en continu, voor minstens enkele weken…

Ik weet het, het spelletje ‘dat van mij is nog erger dan dat van jou’ win ik op dit moment elke keer. Sorry 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: